Thursday, October 22, 2009




EM(EFFECTIVE MICROORGANISM)


KELEBIHAN EM
1. Tak perlu tukar air
2. Air ternakan tak berbau
3. Ternakan cepat besar
4. Ikan tak hanyir
5. Tekstur daging ikan kenyal
6. Daya tahan penyakit tinggi
7. Ikan selamat dimakan
8. Tidak guna bahan kimia
9. Melunturkan ammonia dan sebatian nitrogen
10. Meningkatkan kuantiti oksigen dlm air
11. Mengawal kestabilan pH
12. Menstabil warna air
13. Membersih air dgn cara mereput sisa makanan & najis
14. Menghasilkan pelbagai mikroorganisma,berkesan utk penghadaman, membekal
enzim dan menghindari ikan dari jangkitan penyakit.


MAKANAN RUMUSAN
Makanan serbuk

Pallet tenggelam

Pallet terapung

KOMPOSISI MAKANAN RUMUSAN
Bahan RamuanTepung Ikan 50.0%
Hampas Soya 15.0%
Tepung Gandum 26.8%
Minyak Ikan 4.0%
itamin & Garam Galian 3.2%
Pengikat 1.0%

moina




No comments: